Comfluència

Cercant l'eina

Nedar entre pescaclics

per

El clickbait o pescaclics en català és una pràctica que no para de guanyar terreny als mitjans digitals i que promou l’ús de titulars especialment cridaners i misteriosos. Utilitzar les ganes de saber del lector a favor del missatger és inherent a qualsevol procés comunicatiu, i com a éssers curiosos ho acceptem, però què passa si el que troba l’usuari després del clic no és prou satisfactori? Parlem-ne!

Accedir a la portada d’un mitjà digital és una oportunitat per aprendre allò que no sabíem fins al moment. en un instant, rebem nombrosos impactes informatius que, amb poc més d’un titular, esperen pujar fins al punt més alt en la nostra llista de prioritats ineludibles. En aquesta competició tan disputada, cridar la nostra atenció i despertar la nostra curiositat és imprescindible per aconseguir el bé preuat: el nostre clic.

En aquest aspecte, els titulars clickbait funcionen com qualsevol altra titular, donant-nos una petita dosi d’informació que podrem ampliar a l’interior de la notícia. Ara bé, els pescaclics van més enllà i no només juguen amb la curiositat del lector sinó també amb les seves emocions, arribant a interpel·lar-lo directament en alguns casos.

Fer ús d’aquesta pràctica pot ser molt efectiu, però té els seus riscos: s’associa amb un contingut de poc rigor i amb un objectiu purament quantitatiu més que informatiu. Si a l’altra banda del clic, a més, el lector hi troba un contingut que no el satisfà després de tanta expectació, el grau de decepció pot ser majúscul. Aquesta situació, després d’haver-hi caigut un parell o tres de vegades, causa l’efecte rebot: el lector rebutjarà aquest tipus de titulars i serà difícil comptar un altre cop amb la complicitat de l’usuari.

Davant aquesta situació, i en un món tan carregat d’impactes, es fa necessari buscar maneres diferents per cridar l’atenció del lector, que siguin originals però que alhora mantinguin el rigor i la veracitat. En definitiva, si els usuaris no volen picar (dit així, qui voldria?) i no volem tornar a casa amb la galleda buida, potser el que cal no és pescar, sinó convèncer.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    Categories

    Arxiu

    Autors

    33 posts
    12 posts
    2 posts
    5 posts
    104 posts
    4 posts
    4 posts
    80 posts
    2 posts
    68 posts
    3 posts
    48 posts