Comfluència

Dialogant amb l'entorn

Per què comuniquem? La necessitat de compartir

David Osa

per

Fa uns mesos vaig tenir l’oportunitat de moderar una taula rodona al Sang Cugat, el festival de novel·la i cinema negre de Sant Cugat, amb la participació de tres ressenyistes literàries: la bloguera Anna Maria Villalonga, la youtuber Charo González i la instagramer Aida Montoya. Vam parlar de literatura, és clar, però a mesura que avançàvem en el debat la comunicació va anar guanyant protagonisme.

Com vaig poder descobrir, i ja sospitava, totes tres sempre han estat àvides lectores i podrien passar-se hores parlant de llibres. L’aparició progressiva de noves xarxes socials no ha fet res més que donar-los nous canals, eines i formats per donar sortida a les seves recomanacions literàries sense les limitacions temporals i de distància que es trobarien si només les poguessin compartir de forma presencial.

Cap d’elles es guanya la vida fent de ressenyista, ni tan sols obtenen cap compensació econòmica per fer-ho ni se l’imaginen -seria tot un mèrit amb les dimensions de bona part de la indústria editorial a Catalunya-. La motivació és una altra: la voluntat de comunicar, de recomanar una lectura, d’explicar allò que els ha agradat, és per elles justificació suficient per dur a terme la seva funció prescriptiva. Afirmaven, sense embuts, que necessiten fer-ho.

No és res estrany. Quan llegim un bon llibre o veiem una bona pel·lícula, tenim ganes d’explicar-ho, de què la gent que coneixem també pugui compartir amb nosaltres aquesta bona experiència. Quan hem escollit bé un restaurant, hem trobat un bon hotel o hem estat ben atesos, volem ser-ne prescriptors.

Comunicar-nos és, en definitiva, una necessitat humana. Tenim prescriptors disposats a parlar de nosaltres i del que fem, així que si aconseguim un bon relat –literari o no–, podrem trobar noves vies per on flueixi de forma natural.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    Categories

    Arxiu

    Autors