Comfluència

Creant comunitat

El ‘cringe’ i l’art de connectar amb el públic a qui et dirigeixes

Com a representant de la generació Z, de tant en tant sento la responsabilitat de divulgar coneixement popular a internet que pot ser útil en comunicació. Una paraula molt comuna de l’argot en línia és la paraula cringe. La traducció més propera al català d’aquest concepte seria la vergonya aliena, la situació d’incomoditat que provoca l’acció d’una altra persona que ens sembla violenta, ridícula o patètica. Tot i així, la paraula en anglès té algunes connotacions diferents: el cringe també comporta una sensació de rebuig, fins i tot una pèrdua de respecte cap a qui t’ha fet sentir així. I sí, perdre el respecte es una paraula molt grossa, però les conseqüències de fer sentir vergonya aliena a la teva audiència potencial són molt greus.

El cringe es pot provocar de moltes maneres, però ens centrarem en com des de la comunicació es cometen errors que poden generar aquests tipus de reaccions. En el món de la publicitat hi ha casos per donar i per vendre. Un dels més sonats és quan l’any 2005 una cadena d’hamburgueseries que tenia un pallasso com a imatge corporativa va intentar apropar-se als joves mitjançant anuncis que utilitzaven l’argot del hip hop. Els anuncis van exagerar l’ús de l’argot i estereotips del hip hop, fent-los semblar artificials i fins i tot ofensius.

Els anuncis van rebre crítiques de ser estereotipats i poc autèntics, i no van tenir l’efecte que s’esperava entre el públic juvenil. Al final, aquell intent d’acostar-se als joves es va convertir en una crisi de reputació greu.

Coneix la teva audiència

És per aquesta raó que és tan important conèixer el públic a qui et dirigeixes. Cada audiència té interessos, necessitats i preocupacions diferents. Conèixer aquestes diferències permet adaptar el missatge per fer-lo més rellevant i atractiu per a cada segment de públic. Personalitzar també vol dir entendre quina percepció té de tu, com a emissor del missatge, el grup a qui et vols adreçar.

Quan una empresa demostra que coneix i valora els seus clients, es genera un sentiment de proximitat i fidelitat. Segmentar el teu públic et permet dirigir campanyes específiques a cada grup, maximitzant l’impacte de les teves accions de comunicació i utilitzant els recursos de manera més eficient.

Entén l’argot

Utilitzar l’argot i els codis específics del públic objectiu garanteix que el missatge sigui entès clarament i de manera precisa. Això evita malentesos i assegura que la informació arribi correctament. Fer servir els codis adequats demostra que l’empresa coneix i entén el seu públic. Això augmenta la credibilitat i fa que la comunicació sigui percebuda com autèntica i genuïna.

Adaptació cultural

Cada segment del públic pot tenir codis culturals específics. Conèixer i respectar aquests codis ajuda a evitar errors culturals que podrien ofendre o alienar el públic, i mostra respecte per les seves normes i valors. Integrar-se en la cultura de la teva audiència pot inspirar noves idees per a campanyes de màrqueting i comunicació, fent-les més atractives i innovadores.

L’art de connectar amb el públic

Connectar amb el teu públic és un art: és una feina meticulosa que s’actualitza pràcticament cada dia. Per dur-la a terme adequadament cal tenir en compte tres principis:

  1. Conèixer el teu públic: Les empreses i institucions han de fer una recerca acurada per entendre realment l’argot i els codis culturals del seu públic objectiu. No es tracta només d’utilitzar les paraules correctes, sinó de fer-ho en el context adequat.
  2. Ser autèntic: És essencial que les empreses i institucions siguin autèntiques en la seva comunicació. L’ús exagerat o forçat dels codis de la teva audiència sovint es veu com a poc sincer i pot alienar el públic.
  3. Ser equilibrat: Encara que l’argot del teu públic pugui ser eficaç, s’ha d’utilitzar amb moderació. Un ús excessiu pot semblar una paròdia i pot perdre el seu efecte.
  4. Parlar amb els codis del teu públic, especialment el juvenil, és una eina poderosa, però és important que es faci servir amb autenticitat i en el context correcte per evitar que ens percebin com a desconnectats o poc sincers.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    Categories

    Arxiu

    Autors

    33 posts
    12 posts
    1 posts
    3 posts
    5 posts
    108 posts
    4 posts
    4 posts
    2 posts
    80 posts
    2 posts
    68 posts
    3 posts
    48 posts