Comfluència

Com a representant de la generació Z, de tant en tant sento la responsabilitat de divulgar coneixement popular a internet que pot ser útil en comunicació. Una paraula molt comuna de l’argot en línia és la paraula cringe. La traducció més propera al català d’aquest concepte seria la vergonya aliena, la situació d’incomoditat que provoca l’acció d’una altra persona que ens sembla violenta, ridícula o patètica. Tot i així, la paraula en anglès té algunes connotacions diferents: el cringe també comporta una sensació de rebuig, fins i tot una pèrdua de respecte cap a qui t’ha fet sentir així. I sí, perdre el respecte es una paraula molt grossa, però les conseqüències de fer sentir vergonya aliena a la teva audiència potencial són molt greus.

El propòsit de qualsevol acció de comunicació és connectar amb el destinatari per a influir-lo de manera que actuï en favor nostre, ja sigui modificant la seva conducta, comprant els nostres productes o afiliant-se a les nostres idees. Però, què cal fer per esdevenir un excel·lent influenciador?

Principis com són conéixer i entendre el públic al que ens adrecem i adaptar-nos al seu llenguatge són d’obligatòria aplicació. Ara bé, que una condició sigui necessària no vol dir que sigui suficient. En un món altament infoxicat, captar l’atenció de l’altre exigeix virtuts addicionals. Si, a més, a banda d’escoltar-nos volem que ens faci cas hem d’afegir elements al procés de comunicació que no només ens singularitzin davant seu sinó que ens generin la seva adhesió.

Aquests elements addicionals es poden resumir en 3 categories: Innovació (sorpresa), Valor (utilitat, benefici) i Aspiració (associació).

L’escola de Palo Alto ens deia que tot comunica. No és necessari que hi hagi intenció de comunicar per fer-ho, afirmaven Watzlawick, Jackson i Beavin-Bavelas en el seu primer axioma de la comunicació. Comunica la roba que duem posada, la manera com caminem, la colònia que portem, els gestos que fem amb les mans, el to de la nostra veu, i, és clar, allò que diem… però també allò que no diem.

    Categories

    Arxiu

    Autors

    33 posts
    12 posts
    3 posts
    5 posts
    106 posts
    4 posts
    4 posts
    2 posts
    80 posts
    2 posts
    68 posts
    3 posts
    48 posts