En comunicació, la força d’un bon Relat pot arribar a ser tanta que mentides contumaces i falsedats acreditades esdevenen veritats inqüestionables als ulls de moltes persones. Podríem citar com a exemples des de les religions fins als fanatismes esportius o artístics, passant per absurditats científiques com el terraplanisme. Un Relat potent, encara que sostingui idees fraudulentes, posseix una capacitat d’influència gairebé insuperable…
Però hi ha un antidot contra aquestes narratives indefensables i inassumibles. Abans se’n deia periodisme però n’hi ha prou amb denominar-lo com a curiositat. Investiga, i podràs tombar tota mena de falàcies.
Com a representant de la generació Z, de tant en tant sento la responsabilitat de divulgar coneixement popular a internet que pot ser útil en comunicació. Una paraula molt comuna de l’argot en línia és la paraula cringe. La traducció més propera al català d’aquest concepte seria la vergonya aliena, la situació d’incomoditat que provoca l’acció d’una altra persona que ens sembla violenta, ridícula o patètica. Tot i així, la paraula en anglès té algunes connotacions diferents: el cringe també comporta una sensació de rebuig, fins i tot una pèrdua de respecte cap a qui t’ha fet sentir així. I sí, perdre el respecte es una paraula molt grossa, però les conseqüències de fer sentir vergonya aliena a la teva audiència potencial són molt greus.
El propòsit de qualsevol acció de comunicació és connectar amb el destinatari per a influir-lo de manera que actuï en favor nostre, ja sigui modificant la seva conducta, comprant els nostres productes o afiliant-se a les nostres idees. Però, què cal fer per esdevenir un excel·lent influenciador?
Principis com són conéixer i entendre el públic al que ens adrecem i adaptar-nos al seu llenguatge són d’obligatòria aplicació. Ara bé, que una condició sigui necessària no vol dir que sigui suficient. En un món altament infoxicat, captar l’atenció de l’altre exigeix virtuts addicionals. Si, a més, a banda d’escoltar-nos volem que ens faci cas hem d’afegir elements al procés de comunicació que no només ens singularitzin davant seu sinó que ens generin la seva adhesió.
Aquests elements addicionals es poden resumir en 3 categories: Innovació (sorpresa), Valor (utilitat, benefici) i Aspiració (associació).
-
Ja que estem condemnats a comunicar, fem-ho bé
-
Un silenci (de vegades) val més que mil paraules
-
Un test ràpid per saber si ho fas bé
-
Jordi Calvís: “Tothom es creu ser un dissenyador gràfic”
-
IA, (moltes) més oportunitats que amenaces
-
Del contracte a l’entusiasme
-
La clau per ser viral
-
Els efectes de la IA en la creació de continguts
-
Posa cara als teus continguts