Curiositat (i creativitat) contra els estereotips
En comunicació, la força d’un bon Relat pot arribar a ser tanta que mentides contumaces i falsedats acreditades esdevenen veritats inqüestionables als ulls de moltes persones. Podríem citar com a exemples des de les religions fins als fanatismes esportius o artístics, passant per absurditats científiques com el terraplanisme. Un Relat potent, encara que sostingui idees fraudulentes, posseix una capacitat d’influència gairebé insuperable…
Però hi ha un antidot contra aquestes narratives indefensables i inassumibles. Abans se’n deia periodisme però n’hi ha prou amb denominar-lo com a curiositat. Investiga, i podràs tombar tota mena de falàcies.
Una de les consideracions més assentades i actuals sobre Barcelona és la sobreexplotació turística de la ciutat. És una veritat gairebé universalment acceptada que la capital catalana pateix una gentrificació que està derivant darrerament en turismofòbia. Una profusió de xifres i imatges, i milers de missatges a xarxes socials i mitjans de comunicació, però també en converses particulars, posen de manifest l’allau de visitants que rebem els barcelonins, i els consegüents efectes sobre la nostra qualitat de vida, l’urbanisme de la ciutat, la convivència o la disponibilitat d’habitatges.
Però resulta que això no és ben bé cert. Hi ha 8 dels 73 barris de la ciutat que (literalment!!) no pateixen aquest problema. Barris on no hi ha censat ni un (ni un!!) sol pis turístic. Ho descobria TV3 amb el reportatge emès als telenotícies migdia i nit del passat 5 de setembre.
A banda de la revelació que fa, aquesata peça -senzilla en el format i la factura- resulta exquisida. Amb uns gràfics introductoris i el testimoni de diverses persones, la notícia capgira un concepte que teníem per incontrovertible. El periodista informa que al barri del Turó de la Peira només hi ha un pis turístic censat, cosa que ni el president de l’escala coneixia! Més endavant, surt un senyor afirmant, sobre la inexistència de turistes, que “una vegada en vam veure un” perquè resulta que hi havia un bar que estava de moda al seu barri que aquest estranger havia localitzat a internet.
En la peça completa que es pot veure al TN un altre ciutadà del barri de Montbau, cap al final del reportatge, rebla el clau dient que “aquí, de turistes no n’hi ha”, però tot seguit matisa: “bé, excepte els que van a l’hospital (de la Vall d’Hebrón) perquè estan malalts”. Genial!!
Les societats humanes adopten els dogmes que els imposen uns quants espavilats perquè això els fa més comfortable la vida. Però desmentir afirmacions categòriques falses no resulta difícil si tens curiositat. Si, a més, apliques creativitat i senzillesa a la forma d’explicar-ho, el resultat és contundent. El globus de la mentida queda punxat.