Addictes al Power Point
“Power corrupts. Power Point corrupts absolutely”. Aquesta és, al menys, la visió sobre l’arxiconeguda eina d’Edward R. Tufte, professor emerit en estadística i disseny gràfic a Yale. Una forma de pensar que més d’un, de ben segur, compartirà. Perquè l’ús del programa de Microsoft s’ha convertit amb el temps en una rutina i una tradició més enllà del sentit que tingui fer-lo servir en cada cas concret. Quantes vegades aquestes presentacions són només una font de distracció per al públic o enterboleixen el nostre missatge?
Amb tot, Microsoft calcula que existeixen uns 400 milions de còpies del seu programa en ús. I alguns n’han arribat a fer fins i tot art, com el fundador de Talking Heads, David Byrne, que al 2003 va exposar les seves creacions amb Power Point a Nova York. Byrne va començar utilitzant-lo amb ironia, per retratar les inèrcies de la nostra societat a través de les seves fletxes multicolors i altres elements predissenyats, però va acabar reconeixent que havia acabat per agafar-li una certa estima.
Àngel o dimoni, el món no s’acaba, en tot cas, en el producte de Microsoft. A continuació, una mostra de dues alternatives que aporten valors afegits.
1. Prezi
Segurament l’única alternativa que, enlloc de replicar el model Power Point, planteja un canvi radical en la concepció d’una presentació. Prezi evita una progressió lineal (diapositiva 1, diapositiva 2, diapositiva 3…) i aposta per un llenç en què es reuneix de forma estructurada tot el que volem explicar. A partir d’aquí, la presentació es desenvolupa mitjançant zooms en els diferents subelements del conjunt, permetent fer zoom out de retorn quan ens interessi no perdre la visió global:
Podeu consultar més exemples d’ús de Prezi aquí.
2. Sliderocket
Aquesta segona eina no trenca el concepte de presentació lineal. Però sí aporta altres valors interessants. D’una banda, a l’hora de realitzar treballs visualment rics, permet incloure de forma ràpida imatges provinents de Flickr o recursos d’altres plataformes socials, amb les que té una bona integració. De l’altra, inclou opcions per compartir les presentacions a la xarxa, analitzar les visites rebudes… Vegeu aquí un exemple de les seves possibilitats gràfiques.
És possible que, més que alternatives, aquestes opcions i altres que existeixen siguin més aviat bons complements. Perquè s’ha de reconèixer que la simplicitat d’ús de Power Point el fa pràctic quan es necessita agilitat. Però, en canvi, productes com Prezi poden afegir espectacularitat en una presentació comercial, per posar un exemple.
Disposats encara, plovi o nevi, a seguir sent fidels per sempre a l’omnipresent Power Point?