Comfluència

A tothom agrada -i ho fa ràpidament i amb entusiasme- donar bones notícies. Però de vegades cal divulgar tragèdies, accidents, problemes, contratemps. En aquests casos, sorgeix la temptació d’amagar el cap sota de l’ala i no explicar-ho. Això resulta molt arriscat (si es descobreix la veritat t’esclatarà a la cara) i no soluciona res (el primer pas per superar una dificultat és comprendre-la i assumir-la). Per tant, ja que no pots evitar de comunicar, aleshores la qüestió és com fer-ho.

Aquesta és una de les frases que més sovint sento dir als meus pares quan parlo en un argot que només podem entendre aquells qui formem part de la Generació Z (GenZ), els i les joves nascuts entre 1995 i 2010 de qui els més grans diuen que ens passem el dia davant d’una pantalleta.

En comunicació, la força d’un bon Relat pot arribar a ser tanta que mentides contumaces i falsedats acreditades esdevenen veritats inqüestionables als ulls de moltes persones. Podríem citar com a exemples des de les religions fins als fanatismes esportius o artístics, passant per absurditats científiques com el terraplanisme. Un Relat potent, encara que sostingui idees fraudulentes, posseix una capacitat d’influència gairebé insuperable…

Però hi ha un antidot contra aquestes narratives indefensables i inassumibles. Abans se’n deia periodisme però n’hi ha prou amb denominar-lo com a curiositat. Investiga, i podràs tombar tota mena de falàcies.

    Categories

    Arxiu

    Autors

    33 posts
    12 posts
    1 posts
    3 posts
    5 posts
    108 posts
    4 posts
    4 posts
    2 posts
    80 posts
    2 posts
    68 posts
    3 posts
    48 posts