Comfluència

Dialogant amb l'entorn

Què fa moure les xarxes?

L’auge de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) està facilitant les relacions entre persones i l’accés a ingents quantitats d’informació en format digital. En menys de dues dècades, tot un exèrcit de xarxes, programes, aplicacions, dispositius i serveis han afectat la nostra manera de treballar, la forma de relacionar-nos, d’aprendre i, en definitiva, la nostra manera de viure. Aquest escenari fa que la ment d’un habitant de la societat de la informació rebi cada dia més de 3.000 impactes publicitaris i que les persones hàgim hagut d’aprendre –en poc temps- a garbellar tota aquesta informació. De tots els inputs que rebem, però, només uns quants acaben despertant el nostre interès. Quins? Com es fa aquesta discriminació?

En màrqueting i comunicació, per destacar enmig d’un mercat molt competitiu, la clau està en el contingut, és a dir, en generar informació escaient que et diferenciï, que interessi i faci que siguis recordat. La qualitat del missatge, només, però, no és garantia d’èxit ni és l’únic factor que intervé en l’amplificació d’una publicació. Alguns exemples recents mostren com s’acaben convertint en virals continguts sovint irrellevants però que desperten l’interès del públic per diferents motius:

  • Són originals, creatius i disposen d’un ingredient fonamental: l’humor
  • Contenen emocions, comportaments i conductes comunes
  • Són atractius visualment (amb imatge o vídeo) i fàcils de consumir
  • Commouen, sensibilitzen i fan pensar
  • Tenen efecte sorpresa i/o capacitat per captar l’atenció (en la forma o en el fons)

En trobaríem molts exemples. El més recent, però, és el cas de la Greta, una nena manlleuenca de tres anys que té un amic pirata i ho explica tot cantant amb la guitarra. El músic Roger Usart, un amic de la família de la nena, va demanar a Twitter que es versionés o es repiulés el vídeo, fet que va desencadenar el darrer fenomen viral a la xarxa, ja que músics professionals i amateurs es van anar sumant a la iniciativa. Transcendent? No. Graciós? Sí.
Casos que han esdevingut virals –com el de la Greta– no es poden subestimar i són objecte d’estudi per part de publicistes, comunicadors i influencers, que a través d’aquestes experiències reals prenen nota dels gustos de les audiències, les dinàmiques i les veritables lleis –incontrolables– que mouen les xarxes socials.

Nota: Algunes de les versions del hit es poden recuperar a l’etiqueta #elpirataéselmeuamic, o seguint el fil de Twitter de Roger Usart.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    Categories

    Arxiu

    Autors

    33 posts
    12 posts
    1 posts
    4 posts
    5 posts
    108 posts
    4 posts
    4 posts
    2 posts
    80 posts
    2 posts
    68 posts
    3 posts
    48 posts
    1 posts