La importància de la comunicació local
Fa uns dies vaig escoltar una conversa dels periodistes Ramon Besa i Agustí Danés al programa ‘El Balcó’ de Ser Catalunya en què parlaven sobre la professió i les vicissituds del seu exercici en l’àmbit local i comarcal, i no vaig poder evitar reflexionar sobre la importància de la seva existència.
Durant la tertúlia, Besa, que és redactor en cap d’El País, recordava el seu pas pel bisetmanari El 9 Nou d’Osona i el Ripollès, del qual Danés n’és l’actual director. Entre les idees que recollien, em va agradar la reflexió que va expressar Danés sobre com, més enllà del que t’haguessis pogut imaginar professionalment, les circumstàncies de la vida t’omplen el camí de revolts, marrades i tot tipus de canvis de direcció que et porten a fer periodisme on potser no t’esperaves. I un cop arribes aquí, l’important és fer-ho bé.
En un àmbit local i comarcal, la comunicació, ja sigui des de la vessant periodística com des de la vessant de comunicació institucional, té una importància cabdal perquè desenvolupa les mateixes funcions que en àmbits territorials més extensos i suposa una eina indispensable per fer arribar a la població la informació útil del seu entorn.
En una altra publicació del Comfluència parlava de les fake news. Us imagineu el mal que podria fer un rumor local si s’estén i ningú confirma la seva veracitat? O com podríem fer accessibles a la població les decisions que es prenen en un ple municipal? I com ens assabentaríem dels canvis en els horaris i serveis dels Centres d’Atenció Primària? O dels nous projectes educatius de la ciutat?
La comunicació sempre és necessària, també quan és de proximitat!