I què passa, quan tot cau?
El dia 28 d’abril de 2025, vam viure una apagada a la Península Ibèrica que ens va deixar sense llum, sense electricitat i sense cobertura. En definitiva, incomunicats.
I què passa, quan tot cau? Aquesta pregunta admet moltes respostes, però, des del punt de vista de la comunicació, podem dir que vam quedar desinformats i aïllats dels nostres amics, familiars i del món.
Ens vam adonar de com n’és de fràgil la nostra societat. No podíem cuinar (perquè, és clar, tenim plaques d’inducció i vitroceràmiques), no podíem contactar amb ningú (què fem sense WhatsApp ni trucades?), no sabíem com arribar als llocs (és sorprenent com Google Maps ens ha convertit en turistes a la nostra pròpia ciutat) i, fins i tot, hi va haver persones que no podien ni entrar a casa o tancar el seu negoci (amb portes amb sensors, persianes elèctriques… tota mena de modernitats).
Aquell dilluns, la ràdio va tornar a sonar en moltes llars per primer cop en molt de temps. Es van formar cues per comprar piles per als transistors i molta gent es va asseure al cotxe per escoltar notícies a la ràdio. El mitjà oblidat, “antic”, es va convertir en l’única font d’informació que permetia intentar esbrinar què estava passant.
Finalment, abans de mitjanit, va tornar la llum, l’electricitat i la cobertura als mòbils a pràcticament totes les llars. I aquí és on comença el soroll mediàtic. L’apagada ha generat tota classe de continguts: per una banda, influencers que feien col·laboracions amb ràdios d’Amazon, en què reflexionaven sobre la “desconnexió i el retorn a la natura, parlar amb els veïns, llegir un llibre…”, bromes infinites a X i milers de vídeos de joves que mostraven les seves vivències d’aquell dia a la plataforma TikTok. Per altra banda, els grans mitjans van omplir les portades de titulars impactants i van aprofitar l’oportunitat perfecta per aconseguir clics.
Però cap d’aquestes comunicacions ha resolt el que realment preocupa la ciutadania: Per què va passar? Es podia haver evitat? Tornarà a passar? En aquest sentit, seguim a les fosques.