Botiga online: una piscina amb aigua
Superada l’etapa en què les empreses ens conformàvem amb una presència digital purament informativa, anem descobrint el ventall de possibilitats que ens ofereix Internet. Igualment, amb una crisi que vincula com mai supervivència i transformació ja són moltes les organitzacions que, recolzades en les dades expansives de negoci del comerç electrònic, l’han incorporat als seus plans per diversificar i incrementar vendes.
Sí, obrir una botiga online és llançar-se a una piscina amb aigua. Però, tampoc ho oblidem: per no ofegar-nos en aquest medi diferent necessitarem una mínima reflexió i habilitats.
D’altra banda, per què tantes empreses, de tot format i tamany, ja neden en aquesta piscina (o oceà) de l’e-commerce? Sense dubte, perquè aprecien beneficis com:
- Comptar amb un complement a la venda tradicional
- Ampliar la cobertura de venda a nous mercats i zones geogràfiques
- Ampliar l’horari de venda a 24h/dia per 365dies/any
- Poder ajustar-se més ràpid a les condicions de mercat (el catàleg online permet canvis de productes, preus o ofertes de manera àgil)
- Costos d’establiment i implantantació de la botiga molt més econòmics que els de les botigues convencionals
- Costos de gestió i manteniment molt més econòmics
- Possibilitat d’obtenir informació i conèixer el perfil i la conducta del consumidor
Aspectes crítics
Que hem de tenir, doncs, en compte per emprendre un projecte que ens permeti gaudir d’aquests beneficis?
En primer lloc, intentar no ser enlluernats per un mercat digital en què apareixen, contínuament, productes low cost que llancen més promeses que un partit polític en campanya electoral.
En segon lloc, comprendre uns aspectes inicials:
- Una botiga online no és l’adquisició de un software online i començar a vendre
- Cada negoci és únic i específic, amb una personalitat i característiques pròpies. Així, la botiga online ha de respondre a algunes d’aquestes realitats per tal de garantir la seva viabilitat. Bàsicament:
-> Adaptació del catàleg online als productes i característiques de l’empresa
-> Condicions dels preus, ofertes i promocions dels productes
-> Logística
-> Adaptació a la cobertura de venda
-> Càlcul dels costos/ports d’enviament segons diferents criteris
-> En ocasions -per volum, viabilitat, fiabilitat o altres motius- és necessària la integració de la Botiga en la gestió informàtica interna de l’empresa
- I –per últim però en cap cas menys important- com qualsevol botiga convencional, una botiga online ha de comptar amb una estratègia de promoció adequada per garantir visites, seguidors i resultats. Per això, es poden utilitzar diferents tècniques de màrqueting online, com el posicionament SEO, SEM, email màrqueting o el màrqueting social.
En definitiva, la clau es buscar l’orientació i les solucions més adequades per a cada cas. O fugir al màxim possible de la improvisació.