Comfluència

Construint relat

Comunicació, clau per al crowdfunding

Cada cop és més habitual sentir a parlar de projectes que basen la seva viabilitat en el crowdfunding, és a dir, en la recaptació col·lectiva de fons. Normalment, la gent inverteix en els projectes o bé perquè trauran alguna cosa a canvi, o bé perquè els motiva formar part d’un projecte concret. Per tant, tenir un projecte innovador, original, solidari… sol ser una de les claus de l’èxit. Una altra, però, és la comunicació.

Per aconseguir la inversió necessària pel nostre projecte, caldrà que hi tingui coneixement el màxim de gent possible, i per això necessitarem definir una bona estratègia de comunicació. La feina comença molt abans de llençar la nostra campanya de crowdfunding, i mentre aquesta estigui en marxa haurem d’estar sempre atents per poder adaptar la campanya als esdeveniments. La comunicació serà l’element que ens ajudarà a generar i gestionar les expectatives sobre el nostre projecte.  
Si en un pla de comunicació sempre és important identificar i segmentar al màxim el nostre públic objectiu, en el cas del crowdfunding aquest aspecte adquireix un pes inclús més rellevant. Estem demanant al públic que financi la nostra idea, i si en el context actual és difícil aconseguir inversions dels nostres “seguidors”, imagineu-vos si ens dirigim a una audiència massiva!

Un cop seleccionat el nostre públic, haurem d’anar allà on es troba i elaborar els nostres missatges en funció del canal i del tipus de públic. No per estar a absolutament totes les xarxes socials, per exemple, aconseguirem més finançament. És més important dirigir-nos a audiències més reduïdes però que demostrin un interès especial pel nostre projecte. En aquest context pot ser molt més enriquidor dissenyar la nostra campanya en base a xarxes socials especialitzades (n’hi ha de viatges, idiomes, malalties, música, literatura, cuina, medi ambient… i un llarg etcètera) i defugir d’altres generalistes.

Ja hem identificat el nostre públic i sabem on trobar-lo, i ara què? Doncs ara caldrà que dissenyem els nostres missatges tenint en el punt de mira sempre els nostres receptors. En el cas del crowdfunding, els potencials inversors valoraran la nostra sinceritat, els hem d’enganxar al nostre projecte. Hem de comunicar la nostra idea de la forma més clara i completa possible, hem de fer saber què volem fer, per què ho volem fer i per què la inversió del nostre receptor es traduirà en un benefici ja sigui per ell o per la societat en general. No oblidem que hem de ser capaços de respondre al nostre públic en qualsevol moment, ja sigui per aclarir els seus dubtes quant a la inversió, ja sigui per agrair la seva col·laboració. Una comunicació constant i fluïda amb els nostres inversors, farà que aquests, alhora, es converteixin en prescriptors del nostre projecte. Tinguem present que el boca-orella segueix movent el nostre món.

En definitiva, abans de llançar-nos a la moda del crowdfunding planifiquem com comunicarem la nostra campanya, si encertem en l’estratègia comunicativa tindrem mig camí fet!  

Una resposta a «Comunicació, clau per al crowdfunding»

  1. PERQUÈ MITJANÇANT VERKAMI? Iniciar un projecte mitjançant el finançament col·lectiu que ofereix Verkami ens sembla una manera elegant d’ignorar discogràfiques amb molt bones intencions però cada vegada més caduques, i permet apostar per noves emergències culturals que exploren nous models d’autogestio, distribució i proximitat amb el públic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    Categories

    Arxiu

    Autors

    33 posts
    12 posts
    1 posts
    5 posts
    5 posts
    108 posts
    4 posts
    4 posts
    3 posts
    80 posts
    2 posts
    68 posts
    3 posts
    48 posts
    1 posts