Digues “gràcies”
“Gràcies” per criticar-nos sense pietat a les xarxes socials, doncs la vostra aportació ens ajudarà a millorar. “Gràcies” per visitar la nostra botiga, malgrat que després acabeu comprant aquest producte que heu estat trastejant a Amazon, on el venen més barat. “Gràcies” per llegir-nos –els diaris– encara que sigui en format web sense deixar ni un euro a la causa –del periodisme–. “Gràcies” per participar, per respondre, per visitar, per comentar. Gràcies sigui el que sigui que feu en la vostra interacció amb nosaltres. Perquè sempre, sempre, la comunicació en positiu és un punt a favor nostre, i encara més si és gestionada amb cordialitat i simpatia. És un punt que suma en la imatge que projectem cap a l’exterior, i aquest és el nostre principal i únic capital comunicatiu a mig i llarg termini.
Avui he rebut el següent correu electrònic després de donar-me de baixa de la companyia telefònica: “Has decidit portar la teva línia a un altre operador i volem escriure’t per acomiadar-nos, però sobretot, per donar-te les gràcies. MOLTES GRÀCIES! Per haver estat amb nosaltres tot aquest temps i haver confiat en Simyo per ser la teva companyia de telefonia mòbil. […] Et desitgem molta sort i esperem tornar-te a veure aviat. No oblidis que aquí et guardem un lloc. Arreveure!”. Ha estat llegir-lo i venir-me ganes de tornar amb ells (el pack familiar contractat amb la nova companyia m’ho impedeix, de moment).
El de la telefonia mòbil és el sector líder a Espanya en reclamacions i demandes dels usuaris. Un fet que té relació amb les clàusules contractuals abusives o les dificultats per donar-se de baixa, però sobretot amb una comunicació i una atenció que és exquisida amb el ‘possible client’ i displicent (sovint via contestador automàtic) amb el ‘client ja caçat’. En aquest context, l’aposta radicalment diferent de Simyo, basada en una comunicació original, honesta i sempre en positiu (uns passos més enllà de la simpatia publicitària de Yoigo o de l’alegria desfermada d’Amena), juntament amb un gran servei d’atenció al client, va permetre-li fer-se forat en un mercat extremadament competitiu i dominat per gegants com Movistar, Vodafone i Orange. Precisament, aquesta última va comprar-la i va intentar mantenir-ne el caràcter i senyes d’identitat: perquè sabien que en la imatge que projecten i en el seu estil de comunicació, radica el seu gran valor. L’exitosa estratègia de comunicació de Simyo ha estat, des de llavors, imitada per desenes de companyies, tant del seu sector com d’altres mercats de serveis, convertint-se en un referent.