Disseny olímpic
Si no s’ha fet ja, seria interessant realitzar aquest exercici. Una enquesta de carrer amb una sola pregunta: quina és la bandera del món, la de l’esquerra o la de la dreta?
No sembla arriscat dir que molta gent es decantaria per “la de la dreta”, perquè segurament és més universal i popular que la de les Nacions Unides. La potència de l’esport i també la d’un disseny simple i atractiu fan de la bandera de l’olimpisme un símbol eficaç i guanyador.
I es que els Jocs Olímpics han fet aportacions rellevants al disseny gràfic (o a l’inrevés) com defensa el professor Miquel de Moragas, catedràtic de Comunicació i director honorari del Centre d’Estudis Olímpics. “Els pictogrames, abans de convertir-se en llenguatge indispensable als grans espais públics (aeroports, estacions, museus, etc.), troben les seves primeres aplicacions als Jocs Olímpics”.
Què seria dels viatgers internacionals en enormes terminals d’aeroport sense pictos?
Bé, els pictogrames aeroportuaris mereixerien un o diversos posts específics més però, ara que són dies de Jocs, val la pena veure aquest divertit video de The New York Times sobre l’evolució dels pictogrames al llarg de les olimpíades. De vegades amb medalla, d’altres a anys llum de l’Olimp del disseny.
Molt maco el video del New York Times, encara que no comparteixi les seves opinions sobre els pictos… de fet jo crec que els que millor han sobreviscut són els dels lavabos…encara que jo no m’he trobat enlloc la capa super heroïna…