Diverses visions del món
Els mapes, originàriament un instrument per a l’orientació, són també una poderosa eina d’influència… política. Ho va tenir clar Pere el Cerimoniós quan va encomanar als cartògrafs mallorquins de la família Cresques la confecció de cartes nàutiques per estendre “més enllà” els dominis de la Corona d’Aragó, encàrrec que va donar lloc al monumental Atlas Català de finals del XIV (per cert, que el mapa conté, al mig de l’Atlàntic, una illa anomenada Brasil… més d’un segle abans no fos descobert aquest país!).
Modernament, sociòlegs, economistes i politòlegs han aprofitat la capacitat dels mapes de traslladar missatges per a dissenyar plànols carregats de significats i intencions. Un dels exemples potser més il·lustratius és la distorsió de tots els països del planeta segons el seu PIB.
Però en aquest ús particular de la cartografia, cal distingir l’il·lustrador búlgar Yanko Tsvetkov, àlies Alphadesigner, que ha fet una fusió entre geògraf i ninotaire per a dibuixar plànols plens de sàtira i d’humor. Com el relleu d’Àfrica segons la idea que en tenen molts americans, que encapçala aquest post.
O aquesta pretesa visió d’Europa d’aquí a 10 anys, on França, Alemanya, Àustria i la Padània conformen el gran Merkelreich , Irlanda ha esdevingut Taiwan, Castella ha passat a ser el Vaticà (que al seu torn és el país dels gais), i Grècia continua dempeus -això sí, comprada pels xinesos.
Per a fruir de més exemples de la creativitat de l’artista -i de com els mapes poden influir en les nostres percepcions- visiteu la botiga virtual de Tsvetkov.