El compromís en els temps de la infidelitat (i de la crisi)
No és el títol d’una nova novela de García Márquez, encara que aquesta història també té la seva dosi de drama.
El context econòmic que tan bé coneixem fa que, per a moltes empreses, sigui insostenible seguir competint per preu. I, en la cerca de l’estima del client, l’aposta es trasllada a altres valors racionals, com millor qualitat o servei. Però quan tothom incideix en estratègies similars i, per tant, sobresortir en el mercat continua sent una odissea, apareix la qüestió emocional. Construir una identitat única, projectar-la i connectar amb el públic, obtenir un cert grau de compromís emocional per la seva part, sí pot ser una carta realment guanyadora.
Però, com aconseguir-ho en un món en què el consumidor ho té cada cop més fàcil per ser-nos infidel?
Dos casos per la inspiració, diferents però que comparteixen una clau comunicativa comuna: les cerveses Moritz i els productes làctics de La Fageda.
Ambdues empreses catalanes creixen al marge de la crisi amb una imatge sense estridències i un estil planer i efectiu en l’objectiu de transmetre el seu valor bàsic: l’autenticitat.
Tant la cervesera barcelonina, amb orígens al 1856 però renascuda amb força ara fa vuit anys, com la cooperativa agroalimentaria, creada per ocupar persones amb discapacitat de la Garrotxa, no han apostat per una publicitat agressiva. Sinó per altres accions de comunicació, digitals i presencials, destinades a augmentar la seva notorietat i difondre de forma seductora, sense cap èmfasi agressiu en la venda, la seva història empresarial.
Cert, no són dos casos extrapolables a qualsevol negoci, però sí mostren un camí encertat per aconseguir aquell no sé què crític per construir relacions més estables i rendibles amb els nostres clients.