Comfluència

Construint relat

Els efectes de la IA en la creació de continguts

La revolució en comunicació que ja està passant se’n diu intel·ligència artificial (IA). Principalment, perquè s’ha convertit en una eina molt poderosa per a la creació de continguts. Això comportarà canvis en les estratègies de construcció de Relat: amb l’IA, inundar d’informacions (moltes d’elles tergiversades o directament falses) els públics objectiu serà ràpid i barat. La irrupció de l’IA és encara molt incipient, però ja es poden advertir un seguit de conseqüències tant sobre l’ofici de comunicador com sobre el mercat.

En el sector de la comunicació, això que un seguit d’algorismes permeti a una màquina de produir tot prenent decisions versemblantment encertades o, si més no, comportar-se com si tingués una intel·ligència propera a la dels humans, genera un seguit d’efectes colaterals que convé tenir presents:

  1. Efecte jurídic. Caldrà regular normativament aquesta indústria per evitar la difusió de falsedats i continguts  nocius. El Senat dels Estats Units ja n’ha iniciat els tràmits, citant als grans gurús del món digital.
  2. Efecte professional. De periodista a verificador de notícies. De redactor a curador de continguts.
  3. Efecte econòmic. Sorgiran indústries complementàries (editorials o gestors audiovisuals de productes elaborats amb IA, entre moltes altres). Però als creadors de continguts sense valor afegit els anirà molt malament…
  4. Efecte polític. Els ciutadans modificaran el seu vot en favor dels polítics que més partit sàpiguen treure a l’IA, com va passar amb l’eclosió de les xarxes socials.
  5. Efecte influència. La frontera entre allò real, allò imaginari o allò manipulat desapareixerà de tal manera que les reaccions dels destinataris tendiran a extremar-se: o seguidisme fanàtic de l’emissor, o nul·la acceptació.
  6. Efecte saturació. La sobreinformació que es generarà amb l’IA provocarà una progressiva falta d’atenció per part dels públics objectiu. Aquesta desconnexió pot degenerar en radicalismes culturals o socials.
  7. Efecte màrqueting. A mesura que creixi el sector, els negocis s’aniran especialitzant fins arribar al màrqueting de 1. Com ha passat amb els automòbils, amb els entrenaments físics, amb la literatura o amb la configuració dels telèfons mòbils.

Les revolucions canvien les societats, el món. La de la Intel·ligència Artificial ho farà en molts àmbits (de la salut a construcció), i només resultarà beneficiosa si les persones l’assumim amb sentit comú. És a dir, amb intel·ligència… humana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    Categories

    Arxiu

    Autors

    33 posts
    12 posts
    1 posts
    6 posts
    5 posts
    108 posts
    4 posts
    4 posts
    3 posts
    80 posts
    2 posts
    68 posts
    3 posts
    48 posts
    1 posts