Comfluència

Noves oportunitats

Intel·ligència artificial, una eina sense límits

La Intel·ligència Artificial (IA) forma part, cada vegada més, del nostre dia a dia i sembla que ha vingut per quedar-se. En poques dècades, l’aplicació d’aquesta tecnologia – combinació d’algoritmes plantejats per crear màquines amb les mateixes capacitats que l’ésser humà- ha anat irrompent en diferents sectors de la nostra societat com ara el sanitari, l’automobilístic, el financer, l’industrial, el de l’entreteniment o el de la comunicació, entre d’altres.

Però, tot i que pot semblar un concepte amb aires futuristes, ja va ser a la dècada dels 50 quan el britànic Alan Turing, considerat pare de la IA, es va començar a qüestionar si les màquines podien pensar en el seu article “Computing machinery and intelligence”. Des de llavors, no s’ha parat d’investigar en aquest camp i els especialistes d’arreu del món han anat descobrint nous usos per a aquesta eina.

Per exemple, en l’àmbit de la salut permet fer diagnòstics mèdics mitjançant l’automatització de processos o realitzar una intervenció quirúrgica a través d’un “robot cirurgià”. En el món de l’entreteniment, el reconeixement facial, la filmació de seguiment o la realitat virtual són algunes de les seves aplicacions. En l’àmbit dels automòbils, aquesta eina facilita la creació de cotxes intel·ligents, vehicles autònoms i sistemes de transport intel·ligents per millorar la gestió del trànsit a les ciutats.

I és que la IA és “una companya” més present en el nostre dia a dia del que possiblement creiem. Ja sigui a través de recomanacions personalitzades que ens arriben mitjançant plataformes com Netflix o Spotify, o en forma de robots aspiradors capaços de fer un mapa complet de la llar i netejar-ne més eficaçment cadascun dels seus racons. La llista d’usos i noves aplicacions no para de créixer i pràcticament cada dia se’n descobreixen de nous. No hi ha cap mena de dubte dels nombrosos beneficis que aquesta eina aporta per a la nostra societat.

Però centrem-nos en el món de la comunicació. La tecnologia ha modificat per complet el periodisme. Només cal fer una mirada enrere i fixar-nos en, com en poques dècades, hem passat del que coneixem com a “periodisme de carrer” a que les màquines produeixin notícies a través d’algoritmes que generen continguts similars als que fan els periodistes. Actualment, molts mitjans de comunicació de referència utilitzen aquesta eina per identificar temes noticiables, generar i augmentar el volum de continguts, personalitzar informació o facilitar processos com transcripcions i traduccions, entre d’altres tasques, i es preveu que cada cop més mitjans adoptin aquesta tecnologia.

Paral·lelament, però, aquesta revolució planteja un seguit de debats ètics i socials sobre els quals cal reflexionar. Fins a quin punt la intel·ligència artificial afectarà la manera com consumim la informació? Com seran les redaccions del futur? Es crearan nous rols professionals? Algun dia els robots substituiran els periodistes? El futur és incert.

El que sí que tenim clar és que l’ús de la intel·ligència artificial és tota una realitat i es preveu que el procés d’integració d’aquesta tecnologia s’acceleri i es consolidi, encara més, al llarg dels propers anys.
Tot i així, hem d’esperar que els robots mai no puguin substituir i competir amb la tasca desenvolupada per periodistes, amb la seva visió més humana, més social, més empàtica, més emocional.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    Categories

    Arxiu

    Autors

    33 posts
    12 posts
    1 posts
    6 posts
    5 posts
    108 posts
    4 posts
    4 posts
    3 posts
    80 posts
    2 posts
    68 posts
    3 posts
    48 posts
    1 posts