Comfluència

Problemes de comunicació

Percepció i realitat

Autora: Lluïsa Iborra

S’afirma que una mentida repetida moltes vegades acaba esdevenint una veritat. A voltes és així, més que res per la manca de sentit crític de la majoria dels individus, disposats a no fer l’esforç de discernir, i a empassar-se el primer que li diuen o aquells missatges amb què se sent més comfortable. Conscients d’això, grans gurús de la Comunicació aprofiten l’avinentesa per divulgar com a certes informacions que són objectivament falses. La versió més moderna d’aquesta tàctica és l’anomenada postveritat.

Però també es dona el fenomen invers. Molt sovint, institucions i empreses despenen considerables sumes de diners en campanyes destinades a posicionar una determinada imatge pública. Campanyes molt ben organitzades, amb gran riquesa d’actuacions i amb l’emissió de missatges molt versemblants. És el cas típic dels partits polítics, o de grans corporacions econòmiques, que busquen transmetre uns valors que siguin apreciats per les seves audiències o mercats. Però després ocorre un fet que, com un terratrèmol, ensorra tota l’acció que s’ha dut a terme per construir una percepció pública a mida.En l’àmbit polític, això s’ha vist des de la implosió dels règims comunistes tot i la gran quantitat de propaganda que generaven, fins al canvi d’intenció de vot després que el govern espanyol atribuís a ETA l’autoria dels atemptats de l’11 de març de 2004 a Madrid, que havien estat obra d’Al Qaida.  En el món empresarial, quants fracassos no s’han produït perquè la realitat ha destruït les promeses marquetinianes? Des de la recent liquidació de Banco Popular fins a la ja clàssica fallida de Lehman Brothers al 2008, que va generar la crisi econòmica mundial més important de la història moderna.

Realitat i Percepció no són sinó cares d’una mateixa cosa. La Percepció és una mena de Realitat maquillada. A això ens dediquem els comunicadors. Però compte: una cosa és maquillar, presentar el perfil més escaient, ensenyar els teus millors atributs. I l’altra, falsejar, tergiversar, enganyar. Quan la Percepció i la Realitat divergeixen molt es produeix un xoc que sempre, sempre, resulta tenir conseqüències fatals. La lliçó de tot plegat es resumeix en què si veus que la Realitat s’allunya de tu, fes que la Percepció s’hi acosti gradualment, i evitaràs la catàstrofe.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    Categories

    Arxiu

    Autors

    33 posts
    12 posts
    1 posts
    5 posts
    5 posts
    108 posts
    4 posts
    4 posts
    3 posts
    80 posts
    2 posts
    68 posts
    3 posts
    48 posts
    1 posts