Xavier Duran: “Falta visió de futur quan les coses van bé i quan van malament”
Pel director d’El Medi Ambient de TV3, el programa d’informació ambiental de referència a Catalunya, hauríem de pensar una mica més en les conseqüències abans de fer certes passes enrere en àmbits com la comunicació. Xavier Duran, químic, periodista i autor, entre d’altres, de la recent obra de divulgació científica Per què les lleones no els prefereixen rossos, respon a les preguntes de Comfluencia.com.
- Per què quan les coses van malament les empreses segueixen retallant en comunicació? (Pregunta de Micky Ribera, Dir. de l’agència Globally). Algunes empreses no sempre tenen prou visió de futur, ni quan les coses van bé ni quan van malament. La comunicació, com altres coses, es veu com un element del qual es pot prescindir. I a l’hora de retallar es treu o es limita allò que no es veu important, no allò que realment és poc important. Crec que dintre del reequilibri que exigeix una crisi cal ser conscients que deixar de banda aspectes com la comunicació porta a un endarreriment que es pot trigar molts anys a recuperar.
- Quin element consideres crític per a qualsevol acció de Projecció o Imatge que vulgui assolir l’èxit? La credibilitat. Com a periodista i com a consumidor, el que no m’agrada gens és que l’estratègia de comunicació pretengui amagar coses o tergiversar-les. A més, amb internet i les xarxes socials les dades i els fets circulen fàcilment. Quan veig que una empresa pretén donar bona imatge deformant la realitat, per mi ja no és fiable.
- Quin és el benefici principal que aporta una bona gestió de la Comunicació?Es podria dir que l’augment d’ingressos, però això seria una visió purament mercantilista. Els beneficis no es poden mesurar només en diners i, malgrat que una empresa ha de tenir beneficis econòmics, la imatge sobre la seva ètica i el seu compromís social, ambiental i nacional per mi és molt important. I això no només no va en contra dels guanys econòmics, sinó que en aquests moments de tant desencís i indignació els pot augmentar.
- Una empresa o una institució que gestiona bé les relacions amb els seus públics. Per què? Moritz. Ha recuperat una marca històrica i un patrimoni, com l’antiga fàbrica de la ronda Sant Antoni, que ha adaptat als nous temps i necessitats sense eliminar els seus valors testimonials. Crec que ha actuat amb molta empenta i enginy per fer que una marca antiga tingui una imatge jove i d’arrelament en el país.
- Una qüestió de Comunicació sobre la que encara no has trobat resposta…Per què reconèixer defectes o punts febles propis es veu sovint com un perjudici en una estratègia de comunicació?
Una resposta a «Xavier Duran: “Falta visió de futur quan les coses van bé i quan van malament”»