Comfluència

Problemes de comunicació

Consells bàsics per combatre la infoxicació

Vivim en un món en el qual la cultura de la immediatesa, la facilitat per accedir a grans quantitats d’informació i la multicanalitat tenen un gran protagonisme. Estem permanentment connectats. Però, com ens afecta l’excés d’informació? Som capaços de digerir les tones de continguts que ens arriben, intentem absorbir, i de seguir el ritme que ens marquen les noves tecnologies?

L’allau d’informació en el qual ens trobem immersos provoca en moltes persones la sensació de no poder estar al dia de tot, de llegir entre línies, de no poder pair tots el continguts que ens arriben, ja sigui a través del mòbil, la ràdio, el diari, la televisió, la tauleta o l’ordinador, a més d’altres formats com les xarxes socials, on qui amb més o menys grau ha sucumbit. 

Aquesta sobrecàrrega informativa i la impossibilitat d’entendre-la i assimilar-la genera el que es coneix com a infoxicació, una barreja d’informació i intoxicació. Un concepte formulat per primera vegada l’any 1970 per l’escriptor Alvin Toffler, amb el nom de sobrecàrrega informativa i, més endavant, popularitzat per l’especialista en comunicació Alfons Cornellà.  

La infoxicació pot provocar estrès, angoixa, desconcert, ansietat, dificultats a l’hora de prendre decisions…Per això, cal tenir present que, perquè la informació es converteixi en coneixement, abans hi ha d’haver un procés de reflexió al darrere. 

I per evitar una indigesta d’informació us compartim alguns consells que us poden ser útils:

  • Destria i selecciona la informació. No tots els continguts que trobem a Internet són útils ni fiables. Selecciona bones i poques fonts d’informació. 
  • Llegeix de forma pausada. Comprendre i assimilar un text o una informació requereix del seu temps. La pressa no és un bon aliat. 
  • Utilitza serveis per llegir després. Guarda la informació en aplicacions que et permetin recuperar-la i llegir-la més tard, com ara la llista de lectura de Safari.
  • Introdueix filtres pel correu electrònic. Filtra els missatges fent ús d’etiquetes i subscriu-te únicament als portals que siguin del teu interès.
  • Posa’t uns horaris d’ús del mòbil i les xarxes socials. Recorda que cal fer-ne un bon ús i no un abús. 

I, el més important: aprèn a desconnectar. No cal saber-ho tot al moment!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    Categories

    Arxiu

    Autors

    33 posts
    12 posts
    1 posts
    4 posts
    5 posts
    108 posts
    4 posts
    4 posts
    3 posts
    80 posts
    2 posts
    68 posts
    3 posts
    48 posts
    1 posts