Comfluència

Modelant la imatge

Gràfics: informació i distorsió

En una societat sobreinformada, i també per causa d’audiències poc preparades o directament analfabetes, el llenguatge gràfic ha esdevingut una poderosa eina de comunicació. El grafisme és una tècnica amb evidents avantatges: sintetitza missatges, facilita la comprensió del públic, atrau per la seva creativitat. Les infografies resumeixen grans notícies (des d’una crisi borsària als efectes d’un terratrèmol o els èxits d’una estrella de l’esport). A més, generen aquell impacte que li és negat al continu de paràgrafs escrits que es tornen més àrids com més profunds o especialitzats són.

El desenvolupament tecnològic ha propiciat l’aparició de programes cada cop més sofisticats per a elaborar gràfics. També de programes senzills d’usar, que han esdevingut populars, com el MS Excel. I al costat del programari, també han sorgit experts en l’art de treure’n rendiment, ja sigui per ajudar a transmetre informació… o simplement per distorsionar tota mena de realitats.
I és que els gràfics d’Excel -també els altres, és clar, però amb el programa de Microsoft tot és molt més ràpid i fàcil- permeten perpetrar tota mena de manipulacions. Pots augmentar o disminuir l’escala de les taules i aconseguiràs transmetre resultats diferents amb els mateixos números. Pots inundar de dades la llegenda i d’aquesta manera ningú no entendrà res malgrat que tu et proclamis un campió de la transparència. Pots triar models absolutament llampants que obnubilen sense divulgar cap informació intel·ligible. Pots canviar colors, mides i tipus de línia per aclarir o confondre idees.

Les possibilitats de distorsió són gairebé infinites. De tal manera que si tens unes dades dolentes sempre pots convèncer l’altre que són bones. Gestors empresarials i polítics hi entenen molt, d’això. El gràfic ha esdevingut una poderosa arma de la Comunicació de masses. Amb ells pots construir relats que, per molt que no se sostinguin per manca de base certa, es poden posicionar com a referents.

Diuen que una mentida mil cops pronunciada acaba esdevenint una veritat. Si la recolzes amb una gràfic adequat, només te la cal repetir mitja dotzena de cops…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    Categories

    Arxiu

    Autors

    33 posts
    12 posts
    2 posts
    5 posts
    104 posts
    4 posts
    4 posts
    80 posts
    2 posts
    68 posts
    3 posts
    48 posts