Un test ràpid per saber si ho fas bé
Sovint es diu que la comunicació és la gestió d’intangibles (com la imatge o la marca), de la qual cosa se’n segueix que una manera conseqüent d’avaluar-la seria fer-ho sobre els aspectes qualitatius, com ara l’estratègia o la creativitat aplicades. Però això equivaldria a jutjar la idoneïtat d’un menú pels colors dels ingredients: resultaria molt bonic, atractiu, però no serveix de gran cosa. En el cas del menjar interessa molt més calcular el volum de calories o les propietats dietètiques dels aliments. I en el cas de la comunicació allò que compta és el nivell de resultats aconseguits, ja sigui en termes d’impactes, d’influència o de retorn.
Les qüestions essencials per a l’èxit en comunicació es poden resumir en un llistat curt de preguntes que tots ens hauríem de fer, tant a l’hora de dissenyar accions o plans, com en el moment d’interpretar-ne els rendiments. Una relació sucinta de l’enquesta a formular inclouria les següents qüestions:
- Conec els destinataris als que m’adreço? Saber qui, quants, com i on són ajuda a enfocar els missatges.
- Què vull aconseguir que facin, quins són els meus objectius? No és el mateix informar que motivar, ni tampoc seduir que convéncer.
- Què els interessa, què volen? Això permet adequar el discurs propi a les formes i matèries a les que són més sensibles.
- Quin llenguatge parlen? Entenent això en un sentit ampli: des de l’idioma fins al codi (conjunt de normes) que els guia, passant pel format (visual, verbal, gestual, simbòlic…) dels missatges que els hem de fer arribar.
- Què els vull transmetre? Cal concretar, i resumir en un màxim de 3 les idees a divulgar. Tota la resta es perd i/o confon, esdevé pur bla, bla, bla.
- Què saben de mi, com em veuen? Cal fer un mapa de les seves percepcions: sense diagnòstic previ, no hi ha tractament correcte.
- Què fa la meva competència? Aquesta pregunta proporciona dues respostes valuoses. La primera, conéixer què té èxit i què no. La segona, donar-nos les claus per buscar la diferenciació.
- De quins recursos disposo per fer comunicació? Temps, diners, actius (com la marca, les persones que en poden ser ambaixadores, o la tecnologia), canals… són les eines que haurem de gestionar amb la màxima eficiència.
Totes aquestes preguntes ajuden a focalitzar el problema i eliminen prejudicis. Fer-se-les, a més, gairebé no té cost. Després, ja dissenyarem estratègies, planificarem i gestionarem.
L’èxit en comunicació depén directament de considerar-la com un procés global, coherent i adequat. I això implica disposar de bona informació prèvia. Cal investigar.
I si vols obtenir respostes certes, t’has de fer les preguntes adequades.