Comfluència

Problemes de comunicació

Un silenci (de vegades) val més que mil paraules

Si un dia no sabeu quina pel·lícula veure us recomano “The quiet girl”. És una història curta, senzilla i una mica lacrimògena, perfecta per canalitzar el mal humor dels diumenges a la tarda. Al film, el pare adoptiu de la protagonista li dona un consell de vida que és vital en el món de la comunicació: “Moltes persones deixen passar l’oportunitat de callar i perden molt per culpa d’això”.

Silenci - Photo by Ocean Biggshott on UnsplashDe vegades, en comunicació, retenir algunes informacions pot ser igual de poderós, si no més, que compartir-la immediatament. Quan retenen certa informació, les empreses poden controlar millor la narrativa que desitgen transmetre. Això els permet donar forma a la seva percepció pública i abordar qualsevol possible controvèrsia o preocupació abans que es converteixi en un problema important.

En algunes situacions, divulgar tota la informació de seguida pot exacerbar la situació i augmentar la confusió. En canvi, si es gestiona amb cura allò que es comunica i quan es comunica, les empreses poden mitigar els danys i treballar per resoldre la situació de manera efectiva. No comunicar-ho tot de seguida brinda a les empreses l’oportunitat de reflexionar i avaluar la informació abans de compartir-la. Això pot ser especialment important en situacions complexes o delicades, com ara les crisis, en què és crucial prendre decisions informades.

A més, mantenir certa informació en reserva pot mantenir l’interès i la curiositat del públic a llarg termini. Aquesta pràctica pot ser beneficiosa per mantenir la rellevància de l’empresa i els seus productes o serveis en un mercat saturat i en constant canvi.

L’estratègia del silenci en la comunicació corporativa pot arribar a ser una eina poderosa per construir expectativa, controlar la narrativa, gestionar crisis, prendre decisions informades i mantenir l’interès del públic. Això sí, cal saber quina informació ens reservem i quan convé comunicar-la perquè, si no ho fem bé, ens podem picar els dits.

En retòrica, el silenci té molt de pes. Serveix per transmetre reflexivitat, per emfatitzar el que s’acaba de dir o el que es dirà a continuació.

El silenci es un senyal, com la calma abans de la tempesta i genera expectació com els segons de silenci entre el castell de focs i la traca final. Gestionat de manera adequada quedar-se en silenci pot ser una eina molt poderosa que doni una dimensió extra a l’acció de comunicació que portem a terme.

Saber quan comunicar i quan retenir informació permet a les empreses reforçar la seva posició en el mercat i cultivar relacions sòlides amb les seves audiències. El silenci és un recurs però molt poques vegades una estratègia. Una empresa pot adoptar com a estratègia no fer soroll i comunicar poc i de manera controlada. Ser hermètic és una estratègia vàlida però el seu silenci només tindrà valor si la informació que divulga és positiva per a la seva imatge.

Una resposta a «Un silenci (de vegades) val més que mil paraules»

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    Categories

    Arxiu

    Autors

    33 posts
    12 posts
    3 posts
    5 posts
    106 posts
    4 posts
    4 posts
    2 posts
    80 posts
    2 posts
    68 posts
    3 posts
    48 posts