Comfluència

Problemes de comunicació

Com hi arribaràs, si no saps on vas?

Un projecte de comunicació reeixit exigeix el disseny i l’execució d’una estratègia adequada, l’aplicació dels recursos convenients i posar molta cura en la gestió. De vegades, però, tot i complir-se aquestes 3 condicions, els projectes fallen, no s’obtenen els resultats esperats. La causa rau en un procés al que no s’hi presta gaire atenció, i que és anterior a  l’execució: una correcta formulació dels objectius.

Les persones -també les organitzacions- tenim una tendència natural a fixar-nos propòsits inabastables o inconcrets, fruit tots ells d’un plantejament desencertat. Coses com perdre pes o créixer un 10% en la facturació.  Amb quina base establim aquestes fites? Encara més: si aconseguir aquests resultats fos tan fàcil, ja els hauríem assolit (per què esperar al nou any per vendre més?).

Siguin quin siguin els objectius que perseguim (en Màrqueting o Comunicació), sempre han d’estar quantificats i ser realistes i consistents. Només d’aquesta manera podrem validar-ne els resultats, la qual cosa ens servirà al seu torn per avaluar estratègia, recursos i gestió. Una bona metodologia a seguir és la que va proposar Andrew S. Grove, president d’Intel, amb els anomenats Objectius i resultats clau (OKR per les seves sigles en anglès Objectives and key results), al seu llibre High output management.

Els OKR inclouen un objectiu clarament definit, i entre 3 i 5 resultats clau (mesures específiques utilitzades per rastrejar la consecució d’aquest objectiu). Els objectius han de ser recolzats per iniciatives, que són els plans i activitats mesurables que ajuden a assolir-lo. Els resultats clau es poden mesurar utilitzant una escala del 0 al 100% o qualsevol unitat numèrica (per exemple, import en euros, %, articles, etc).

Un altre gurú de les TIC, Larry Page, cofundador de Google, explica que  “els OKR ens han ajudat a fer possible la nostra missió tan atrevida d’organitzar la informació del món, potser inassolible fins llavors”. I és que tenir (sana) ambició és crític, tant en la vida com en el món dels negocis.

Els objectius proporcionen un sentit de direcció a les persones: són una guia per a l’acció, ajuden a establir prioritats i legitimen l’assignació dels recursos. Els objectius constitueixen la raó de ser, el “què”, de les organitzacions i empreses, i són l’origen de qualsevol estratègia, el “com” els aconseguirem.

Al capdavall, si no saps on vas, mai no trobaràs la fórmula d’arribar al destí buscat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    Categories

    Arxiu

    Autors

    33 posts
    12 posts
    3 posts
    5 posts
    107 posts
    4 posts
    4 posts
    2 posts
    80 posts
    2 posts
    68 posts
    3 posts
    48 posts