Comfluència

Construint relat

"El que s’explica des de l’experiència personal té molt més impacte"

Recentment, vaig assistir a una jornada sobre Comunicació Ambiental organitzada per la Xarxa per a la Conservació de la Natura. Va resultar una trobada molt interessant i, tot i estar centrada en la comunicació estratègica per a entitats ambientals, penso que vaig poder extreure alguns coneixements (que tot seguit compartiré) que són aplicables a molts altres àmbits.

El punt fort de la sessió va ser l’storytelling, al qual es van referir més d’un dels ponents. Ja des de la conferència inaugural, es va parlar de la necessitat de despertar la curiositat del públic. Per a això, és clau informar amb rigor, però amb un llenguatge pròxim a la gent. En aquest sentit, l’Ana Villagordo, ambientòloga i consultora de comunicació, va dir la frase amb la qual titulo aquest article: “el que s’explica des de l’experiència personal té molt més impacte”. I certament estic molt d’acord amb aquesta afirmació. No és el mateix explicar que al Mediterrani hi ha actualment hi ha X tones de plàstic, que abordar la temàtica des del punt de vista d’un pescador que recull més plàstics que peixos, o inclús explicar la història d’una tortuga que ha aparegut a la platja amb un plàstic que li tancava la boca… Segurament, serem molt més conscients de la problemàtica amb aquests casos reals i concrets. Però, com deia a l’inici, això és aplicable a molts altres àmbits: l’aplicació pràctica d’un descobriment científic en la vida d’una persona o el testimoni d’un usuari d’un nou producte serien altres dos exemples.

Però després de l’Ana, també el Giuseppe Cavallo, consultor de màrqueting responsable, va parlar de comunicació emocional i storytelling. La frase amb la qual va resumir la seva explicació en torn de la tècnica del relat va ser “show, don’t tell”, és a dir, “mostra, no expliquis”. I és que des de petits quan tractem d’aprende a l’escola, aquesta sentència es manifesta: ens és molt més fàcil aprendre quan vivim una cosa, quan l’experimentem, que quan només la llegim o ens l’expliquen.

En definitiva, si volem connectar amb els nostres públics, un bon punt de partida és buscar una manera de mostrar “la nostra història” amb una experiència personal. De ben segur que tindrà molt més impacte!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    Categories

    Arxiu

    Autors

    33 posts
    12 posts
    3 posts
    5 posts
    107 posts
    4 posts
    4 posts
    2 posts
    80 posts
    2 posts
    68 posts
    3 posts
    48 posts