Comfluència

General

L’empresa, actor informatiu

Si llegim amb deteniment les notícies que publiquen els diaris un dia qualsevol, ens adonarem que moltes han estat generades des d’una empresa o una institució. Hi ha estudis que afirmen que més del 80 % de les informacions publicades als mitjans de comunicació tenen com a font una nota de premsa, un percentatge que ha anat augmentant durant les darreres dècades.

Les empreses i les institucions són actors socials que duen a terme activitats que influeixen en la vida de molta gent. Per descomptat, de les persones que hi treballen, però també dels seus propietaris, socis o accionistes, dels clients, dels proveïdors i, en molts casos, de la societat en general.

Qualsevol organització, tingui la mida que tingui, pot generar informació d’interès públic. Les empreses i les institucions no són ens aïllats del món, sinó que interaccionen contínuament amb el seu entorn i l’influeixen. En aquest sentit, tenen una responsabilitat inherent amb la societat a la qual pertanyen i la difusió d’informació que pot ser útil per a la vida de les persones forma part d’aquesta responsabilitat.

Sense l’exclusiva

Tradicionalment, els encarregats de fer arribar a la ciutadania informació d’interès públic han estat els mitjans de comunicació. Aquesta és la seva funció social, que permet a les persones poder prendre decisions de manera lliure en l’àmbit col·lectiu. Per aquest motiu, les societats amb uns mitjans de comunicació més lliures i desenvolupats tenen una millor salut democràtica.

Amb l’aparició de la world wide web i, sobretot, de les xarxes socials, els mitjans de comunicació han perdut l’exclusiva de la difusió de la informació pública. Avui hi ha canals que, potencialment, permeten a qualsevol empresa i a qualsevol individu poder fer arribar directament el seu missatge a tothom, en tots els formats possibles.

D’aquesta manera, les organitzacions tenen avui més poder per fer arribar als seus públics els seus missatges informatius, sense necessitat d’haver de recórrer a un intermediari com els mitjans de comunicació.

Més poder, més responsabilitat

Tot i així, com deia en Ben, l’oncle d’Spiderman, “un gran poder comporta una gran responsabilitat”. Els periodistes que treballen als mitjans garanteixen la veracitat i la utilitat pública de la informació que els arriba dels gabinets de premsa de les empreses i les institucions. Quan les companyies emeten la informació de manera directa, a través dels canals propis (webs, butlletins, revistes, mailing, etc.) o compartits (xarxes socials), han de ser capaces de seguir garantint la qualitat de la informació si no volen malmetre la seva imatge pública ni, el que és pitjor, generar desinformació en el seu entorn.

La manera d’aconseguir-ho és professionalitzant l’obtenció, elaboració i difusió dels missatges informatius. Els professionals que estan millor preparats per dur a terme aquesta activitat són els periodistes. En aquest sentit, és fonamental incorporar dins els equips de comunicació de les empreses i institucions professionals que coneixen i saben aplicar a la gestió de la informació els criteris ètics i deontològics propis del periodisme.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    Categories

    Arxiu

    Autors

    33 posts
    12 posts
    1 posts
    4 posts
    5 posts
    108 posts
    4 posts
    4 posts
    3 posts
    80 posts
    2 posts
    68 posts
    3 posts
    48 posts
    1 posts