Comfluència

Dialogant amb l'entorn

Manual del bon influenciador

El propòsit de qualsevol acció de comunicació és connectar amb el destinatari per a influir-lo de manera que actuï en favor nostre, ja sigui modificant la seva conducta, comprant els nostres productes o afiliant-se a les nostres idees. Però, què cal fer per esdevenir un excel·lent influenciador?

Principis com són conéixer i entendre el públic al que ens adrecem i adaptar-nos al seu llenguatge són d’obligatòria aplicació. Ara bé, que una condició sigui necessària no vol dir que sigui suficient. En un món altament infoxicat, captar l’atenció de l’altre exigeix virtuts addicionals. Si, a més, a banda d’escoltar-nos volem que ens faci cas hem d’afegir elements al procés de comunicació que no només ens singularitzin davant seu sinó que ens generin la seva adhesió.

Aquests elements addicionals es poden resumir en 3 categories: Innovació (sorpresa), Valor (utilitat, benefici) i Aspiració (associació).

El bon influenciador ha de sorprendre el seu(s) públic(s). Si fas el mateix de sempre no és que acabaràs tenint els mateixos resultats de sempre, és que la pròpia fatiga de la repetició t’anirà reduint els resultats. Sorprendre l’interlocutor equival en comunicació a allò que la Innovació representa en altres camps de l’activitat humana: una fórmula per a fer un salt exponencial, el camí per modificar els paradigmes (i l’ordre establert). La Innovació (sorpresa) consisteix a adoptar missatges atractius, llenguatges revolucionaris o accions inesperades per al públic àvid de trencar amb la rutina i delerós d’aplicar a la seva vida els principis de la Llei de l’atracció.

 

Segona categoria: aporta utilitats amb la teva comunicació. Siguin revelacions (coneixement), consells i instruccions, o simple diversió, el bon influenciador afegeix valors als seus missatges, valors que generen beneficis entre els seus destinataris. Pensar és una activitat molt cansada. Els comunicadors que faciliten la vida als altres disposen d’una millor receptivitat i, en conseqüència, assoleixen uns millors rendiments.

El darrer capítol que conformaria el Manual del bon influenciador és el de fer sorgir (trobar, adreçar-se a, impulsar) una comunitat d’aspiracionals, aquelles persones insatisfetes amb la realitat en què viuen (és a dir, el 99,9% de la població). Aquestes persones s’associaran a la teva idea en la mesura que els causis admiració i un desig d’identificació amb tu. Un dels àmbits moderns d’estudi de la sociologia és el de les anomenades persones inspiradores. El camí recurrent és incloure metamissatges al teu relat, i avui dia veiem que -sigui per convicció o sigui per desesperació- l’espectre tendeix a l’infinit: poden ser tant en favor de la lluita contra el Canvi Climàtic com negacionistes d’aquesta realitat, pro-vida i pro-eutanàsia, etc.

Aconseguir influència comporta el disseny d’una bona estratègia, una acurada planificació, i un sistema de control i seguiment del projecte que informi dels resultats en curs i permeti ajustar les accions de comunicació. Però abans que tot això convé observar els principis comentats. I, sobretot, fer-ho completament alliberats de prejudicis (convencionalismes, escrúpols), amb una bona dosi de creativitat i amb el convenciment de què la mesura de l’èxit no és cap altra que la dimensió (volum, profunditat, intensitat) de la connexió obtinguda amb la teva audiència.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    Categories

    Arxiu

    Autors

    33 posts
    12 posts
    1 posts
    3 posts
    5 posts
    108 posts
    4 posts
    4 posts
    2 posts
    80 posts
    2 posts
    68 posts
    3 posts
    48 posts