Comfluència

Creant comunitat

No entenc el que dius

Aquesta és una de les frases que més sovint sento dir als meus pares quan parlo en un argot que només podem entendre aquells qui formem part de la Generació Z (GenZ), els i les joves nascuts entre 1995 i 2010 de qui els més grans diuen que ens passem el dia davant d’una pantalleta.

Els joves d’avui dia ens comuniquem utilitzant diverses referències extretes de les xarxes socials, principalment de TikTok. Aquesta plataforma permet crear vídeos de tota mena, en què apareixen persones que parlen, ballen, fan ximpleries o difonen continguts educatius. No obstant això, el que caracteritza aquesta aplicació són les trends. Aquest terme fa referència a vídeos que aconsegueixen una gran viralitat i que recreen una vegada i una altra diferents usuaris, molts dels quals influencers. Aquests vídeos contenen sons, frases o mots que en molts casos són extrets de sèries, pel·lícules o altres vídeos i, posteriorment, són adoptats pels joves i incorporats al seu vocabulari quotidià. Les expressions “period”, per referir-se a “i punt”, la frase “pick me, choose me, love me”, de la mítica sèrie Grey’s Anatomy, o “estoy cansado, jefe” de la pel·lícula “Milagros inesperados”, són exemples d’aquest fenomen. Les persones que formem part de la GenZ entenem les referències dels termes i ens entenem entre nosaltres.

És evident que hi ha altres factors que influeixen en el vocabulari d’aquesta generació, com ara la incorporació massiva de paraules o frases en anglès. Cada vegada més, els joves d’avui fem servir expressions angleses quan parlem en català o en castellà. Algunes vegades, aquestes expressions no tenen una traducció exacta en els idiomes locals, però d’altres sí, tot i que la Generació Z preferim utilitzar-les en anglès. Aquest fet es deu la influència de les sèries, les pel·lícules o el contingut digital en què l’anglès és predominant.

Un altre factor clau quan parlem de la comunicació de la Generació Z és la immediatesa. La paciència és un concepte que està desapareixent cada vegada més, i això es deu a les aplicacions de missatgeria instantània, les xarxes interconnectades en temps real i la moda de publicar “stories” (que desapareixen al cap de 24 hores) en comptes de posts permanents. Aquestes tendències han provocat que les comunicacions no tinguin cap mena d’intriga o espera, ja que tot es transmet i es rep de manera immediata.

En definitiva, es pot afirmar que la manera com ens comuniquem els qui formem part de la Generació Z s’allunya sovint de la manera com ho fan els boomers (les persones nascudes entre 1945 i 1964), la generació X (1965-1981) i, fins i tot, la Y o millennials (1982-1994). Cal que ens adonem que aquest canvi en la comunicació és una evolució natural, influenciada per les noves tecnologies i les tendències globals. Adaptar-se a aquests canvis i entendre’ls és essencial per a la convivència intergeneracional i per a l’efectivitat de la comunicació entre persones de diverses edats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    Categories

    Arxiu

    Autors

    33 posts
    12 posts
    1 posts
    6 posts
    5 posts
    108 posts
    4 posts
    4 posts
    3 posts
    80 posts
    2 posts
    68 posts
    3 posts
    48 posts
    1 posts