Comfluència

Problemes de comunicació

Phonegate, l’escàndol que afecta la salut i la transparència

Sabeu què és el Phonegate? A tots els usuaris de telèfon mòbil, voldria parlar-vos d’aquest escàndol que va destapar l’any 2016 el metge francès Marc Arazi. La intenció d’aquest article no és generar alarma, però sí proporcionar la informació necessària sobre els riscos dels dispositius que ens roben tan de temps cada dia.

No tot s’hi val en la indústria de la telefonia. Les companyies, amb el consentiment de les autoritats, han estat fent trampes per passar les proves de seguretat dels seus dispositius, prioritzant la capacitat tecnològica dels aparells enlloc de la salut, la prevenció i la informació.

Segons dades revelades per Arazi, el 89% de mòbils testats entre 2011 i 2015 per l’Agència Nacional de Freqüències Francesa (ANFR) superava els límits d’emissió segons la taxa SAR en les posicions de contacte. Això vol dir que moltes persones quan porten el mòbil a la butxaca o parlen amb ell enganxat a l’orella estan rebent més radiació que la marcada per la normativa.

La Taxa SAR o Taxa d’Absorció Específica és una mesura de la quantitat d’energia absorbida pel cos humà quan està exposat a camps electromagnètics de radiofreqüència

 

Quan comprem l’aparell, ens fixem amb altres qüestions tècniques però no solem preguntar a la botiga els nivells de radiació que emetrà el telèfon. Un aspecte que, potser a partir d’ara, hem de tenir en consideració.

Hi ha qui diu que el PhoneGate serà l’escàndol internacional més gran i deu vegades superior que el DieselGate, ja que esquitxarà a tots els que participen en la indústria de les telecomunicacions. Tanmateix, les seves possibilitats a nivell judicial són enormes: consumidors enganyats, pacients i víctimes.

Ens trobem davant d’una situació nova, sense precedents. Les generacions actuals serem les primeres en manifestar els possibles efectes adversos d’aquesta contaminació electromagnètica. És un perill per a la salut? Hauríem d’exigir-nos a nosaltres mateixos moments per a la desconnexió? Aquests aparells són tan imprescindibles per no poder-los allunyar de nosaltres en cap de les facetes de la vida (feina, educació, oci, relacions personals)?
Aquest article no pretén donar cap resposta a aquests interrogants, però sí que busca encetar un debat i un punt de consciència perquè, cadascú, des de la seva llibertat personal, analitzi quin és el camí que vol seguir.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    Categories

    Arxiu

    Autors

    33 posts
    12 posts
    3 posts
    5 posts
    107 posts
    4 posts
    4 posts
    2 posts
    80 posts
    2 posts
    68 posts
    3 posts
    48 posts