Comfluència

Problemes de comunicació

Protegir-se de les fake news

per

El mòbil em vibra. És un missatge de Whatsapp d’un familiar amb un enllaç i una frase: “mira, això és el que et vaig explicar l’altre dia”. Faig memòria i recordo una conversa on em va explicar un fet d’actualitat del qual no en tenia cap coneixement. Cap mitjà dels que conec se n’havia fet ressò, i això que era prou rellevant a nivell periodístic. Se’l veia convençut de la veracitat del que deia i jo, que no en tenia la més remota idea, em vaig limitar a posar la informació en quarantena i li vaig fer saber que em semblava sospitosa. No el vaig convèncer.

Una petita ullada al missatge, sense ni tan sols obrir l’enllaç, em va demostrar que em trobava davant una fake new, una de les nombroses notícies falses que es generen cada dia i que molt sovint es viralitzen. El contingut de la notícia, al final, va ser el que menys em va interessar d’aquell missatge. Com havíem arribat fins aquí?L’avenç imparable de les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) ha creat noves vies de comunicació i ha ampliat tant l’accés al consum dels continguts com a la seva creació. Que una notícia falsa ens arribi a través una aplicació instal·lada a un dispositiu mòbil és una bona mostra d’aquesta transformació del consum de continguts. Missatgeria instantània i xarxes socials són un canal idoni per expandir rumors i notícies falses gràcies a la seva immediatesa i la facilitat de compartició. Un parell de clics són suficients perquè a la mentida li creixin les potes.

Quan us trobeu en una situació semblant i no voleu caure en el parany d’una notícia falsa, és important que feu cas a algunes recomanacions com les que recull Maldita.es:
Qui ho publica? Si desconeixes la font o no et sona la web d’on surt la informació, desconfia.
– No et quedis només amb el titular. Hi ha títols impactants que busquen el clic fàcil amb afirmacions que no sempre són del tot reals. Llegeix tot el text abans de fer-te una opinió al respecte.
– Has escoltat les cites textuals a algun lloc? Si t’arriben fotos amb suposades declaracions atribuïdes a algú però no les has escoltat mai, no les donis per vàlides.
– El contingut és humorístic? Existeixen espais web i mems que difonen continguts amb un to satíric. Identifica’ls.
– Vigila amb les alertes quan hi ha emergències. Les cadenes de missatges de Whatsapp de les quals desconeixes la font no són gens fiables. Evita difondre-les.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    Categories

    Arxiu

    Autors

    33 posts
    12 posts
    3 posts
    5 posts
    107 posts
    4 posts
    4 posts
    2 posts
    80 posts
    2 posts
    68 posts
    3 posts
    48 posts