Comfluència

Dialogant amb l'entorn

Un major control de les nostres dades

Aquest divendres 25 de maig, ha entrat en vigor el Reglament General de Protecció de Dades, una normativa europea d’obligat compliment que, entre d’altres coses, exigeix que empreses i administracions donin més informació sobre les dades que tenen d’usuaris i clients: quines dades es recullen i com, per a què es fan servir, si se cedeixen o no a tercers i com es poden rectificar o cancel·lar.

Per adaptar-se al nou marc legal, moltes empreses han enviat missatges aquests últims dies demanant el consentiment explícit per conservar les nostres dades. Les companyies que gestionen les aplicacions mòbils han fet el mateix i, de nou, hem rebut un allau de peticions.

Com a destinataris de tots aquests missatges, ens hem sentit bombardejats i atabalats ja que malgrat saber-se des de feia molt de temps, tots han arribat a última hora i poc esglaonats. Segurament hem postposat l’acceptació de les noves condicions una i altra vegada fins que hem acabat donant conformitat a l’ús o la conservació de les nostres dades, sense pràcticament llegir-nos (o molt en diagonal) el nou plec de condicions. Encara que, segons la nova llei, les clàusules de privacitat han de ser amb un llenguatge comprensible i amb un disseny més amable, la manca de temps, la impaciència o la incomprensió han fet que –en moltes ocasions– hàgim pres el botó d’acceptar molt alegrement però amb la tranquil·litat, ara, que les nostres dades estan  més segures i amb el dret a l’oblit garantit.

Com a empreses sabem que tenim nous reptes i noves responsabilitats. El RGPD és una oportunitat per endreçar les fitxes dels nostres clients i assegurar que només els que realment ho desitgen continuen rebent la nostra informació. Les grans companyies han de tenir a partir d’ara un delegat de protecció de dades. Les pimes, en canvi, no han de disposar d’aquesta figura però és indispensable que s’assessorin bé a través d’experts. Com en l’àmbit jurídic, aquesta premissa també s’aplica en l’àmbit de la comunicació. Si la plantilla de l’empresa no compta amb perfils professionals

coneixedors de totes les matèries –com juristes, periodistes, comptables, dissenyadors– l’assessorament d’experts externs és clau per estar al dia i seguir sent competitius. Les gestions i decisions importants no es poden prendre de forma amateur. Com que no podem ser experts en tot, hem de poder confiar en la visió dels especialistes, un fet que en les petites i mitjanes empreses passa, en molts casos, per l’externalització.
Us convidem a visualitzar l’anàlisi dels experts Itziar de Lecuona i Genís Roca –al programa de Xavier Grasset– sobre els avantatges del nou reglament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    Categories

    Arxiu

    Autors

    33 posts
    12 posts
    1 posts
    5 posts
    5 posts
    108 posts
    4 posts
    4 posts
    3 posts
    80 posts
    2 posts
    68 posts
    3 posts
    48 posts
    1 posts