Comfluència

Construint relat

Temps de propaganda

La propaganda és una tècnica de Comunicació generalment aplicada a la manipulació de masses en l’àmbit ideològic (polític o religiós). Tot i que es fa servir des de fa segles, va prendre un gran auge en el sí dels règims totalitaris anteriors a la Segona Guerra Mundial, i s’ha desenvolupat gràcies al creixement dels moderns mitjans de comunicació. Les xarxes socials s’han convertit també en una eina imprescindible per a l’èxit de les polítiques de propaganda perquè, entre altres coses, fan que robots i cibertropes multipliquin la difusió de missatges falsos. L’objectiu de la propaganda és augmentar el suport (o el rebuig) a una certa posició.

La crisi sanitària de la Covid-19 ha fet palesa la seva utilitat. Quan no disposes de cap argument que avali la teva gestió, dedica’t a simplificar i a crear un adversari únic, llança quatre idees i repeteix-les fins que semblin exclusives i veritables. En la teva condició d’autoritat o de responsable, no cal que aportis solucions, però sí que controlis els canals i que desviïs l’atenció cap a assumptes que no tenen res a veure amb el problema.

Com s’explica, si no, la constant aparició del rei o de l’exèrcit en una qüestió que no és política ni militar sinó sanitària? Per què en lloc de facilitar la rapidesa i la proximitat en la presa de decisions, el Govern espanyol recentralitza competències, i segresta i allibera persones i empreses sense seguir cap mena de criteri científic? Com és que la Generalitat tapa els seus errors de gestió acusant un dia i un altre l’estat espanyol de la mala salut dels catalans?

I així successivament. La propaganda permet que els governants ens facin creure que el desplegament de soldats ajuda a frenar la malaltia (deurà ser que maten el virus a trets i a canonades!!). O que, 40 dies després de l’inici, no hagin aconseguit resoldre una operació matemàtica tan senzilla -de primer d’escola- com és sumar els morts reals a causa de la pandèmia. O que, en definitiva, hagin convertit el contagi i la curació en una qüestió d’atzar.
Una qualitat dels líders és la de convertir en predictible la incertesa. De la Covid-19 només sabem que no sabem com s’acabarà… i mira que s’han gastat diners, en Comunicació!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    Categories

    Arxiu

    Autors

    33 posts
    12 posts
    2 posts
    5 posts
    105 posts
    4 posts
    4 posts
    80 posts
    2 posts
    68 posts
    3 posts
    48 posts