Comfluència

De portes endins

Del contracte a l’entusiasme

Quan una persona s’incorpora a una empresa i signa un contracte de feina, inicia un vincle que va més enllà d’una simple transacció econòmica. El compromís que estableix aquesta persona amb l’organització on comença a treballar inclou el coneixement i l’assumpció d’unes normes que li permetran poder dur a terme l’activitat de manera eficient i poder conviure amb els companys de feina de la millor manera possible. Però, a banda d’això, aquest vincle també està relacionat amb la interiorització d’una sèrie de principis, diguem-ne morals, que guien l’actuació de l’empresa. Aquests principis són els valors, que, juntament amb la missió, la visió de futur i la personalitat corporativa, conformen la cultura de l’organització.

Aquesta cultura ha de ser conseqüent amb els símbols que utilitza l’empresa per representar-se públicament (el nom, el logotip, els colors, i fins i tot altres atributs sensorials com aromes, melodies o fins i tot gustos i propietats tàctils que identifiquen alguns productes i organitzacions), amb el seu comportament i amb els missatges que comunica. Aquestes quatre dimensions –cultura, símbols, fets i missatges– conformen la identitat corporativa, de la mateixa manera que també configuren la identitat de cada individu.

Gestió basada en la cultura

L’actiu principal de les empreses són les persones que hi treballen. De fet, les organitzacions són les persones que en formen part. Per aquest motiu, com més conflueixin la cultura de l’organització i les cultures individuals millor funcionarà l’empresa i millor treballarà el seu personal.

Ambaixadors interns

Les empreses que apliquen la gestió basada en la cultura són més eficients, més productives i més atractives, tant per als treballadors com per als clients, els proveïdors i els inversors. Aquestes organitzacions no tenen simplement empleats sinó veritables entusiastes corporatius, que actuen com a ambaixadors del lloc on treballen, compartint el seu entusiasme a les xarxes socials i amb els seus contactes personals, amplificant l’abast i la credibilitat de l’empresa on treballen.

Què han de fer les empreses per implantar una estratègia d’ambaixadors interns?

  1. Cultivar una cultura corporativa sòlida, basada en valors compartits i coherent amb els símbols amb què es representen, la manera com actuen i els missatges que transmeten.
  2. Ser transparents, mantenint les persones que hi treballen informades sobre els objectius i les activitats que du a terme.
  3. Promoure la participació, creant oportunitats perquè els empleats tinguin capacitat de decisió en els projectes rellevants de l’empresa.
  4. Reconèixer i recompensar públicament l’esforç individual i col·lectiu, cultivant un ambient de reconeixement.
  5. Facilitar recursos comunicatius als treballadors, ja siguin productes de marxandatge, imatges o informació corporativa perquè puguin compartir fàcilment la història i els èxits de l’empresa a través de les seves xarxes socials i els seus contactes personals.

Les empreses que aposten per aquesta estratègia desencadenen un cercle virtuós que permet millorar tots els seus processos, i que va més enllà de les obligacions que comporta signar un contracte de treball amb els empleats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    Categories

    Arxiu

    Autors

    33 posts
    12 posts
    3 posts
    5 posts
    107 posts
    4 posts
    4 posts
    2 posts
    80 posts
    2 posts
    68 posts
    3 posts
    48 posts