Comfluència

Cercant l'eina

IA, (moltes) més oportunitats que amenaces

El debat infinit sobre les utilitats i els perills de l’ús d’eines d’Intel·ligència Artificial (IA) al sector de la Comunicació resulta més especulatiu que no pas racional. Aquesta és una situació típica de les tecnologies disruptives, en què el canvi de paradigma que comporten distorsiona les anàlisis que se’n fan, precisament perquè encara són fetes segons els patrons i prejudicis del paradigma anterior.

Passa com amb les persones que a començaments del segle XX veien per primera vegada una pel·lícula. Si en una seqüència apareixia per l’esquerra una locomotora, esperaven –entre fascinats i esporuguits– que continués per la dreta, més enllà de la pantalla. Però mai cap tren cinematogràfic no ha atropellat ningú a la sala.

Tampoc la IA donarà la raó als profetes dels mals averanys: ni destruirà ocupació, ni envairà la nostra privacitat  (més enllà del punt que li permetem), ni provocarà accidents irreparables. Ben al contrari: esdevindrà un instrument poderós per a la productivitat de la nostra feina, en àmbits que aniran des de la reducció del temps emprat per a un projecte o acció fins a la creativitat de qualsevol contingut textual o audiovisual.

Com els automòbils respecte de la mobilitat i el transport, o els antibiòtics en relació amb la medecina, el salt qualitatiu que imposarà la IA en la professió implicarà la superació de velles fronteres:

  • Amb la IA arribarem a fer la comunicació adequada i personalizada a cada individu.
  • O multiplicarem la predictibilitat sobre l’èxit de qualsevol eslògan.
  • O produirem suports en diversos formats a partir d’un únic contingut.
  • O afinarem els argumentaris de missatges gràcies al processament de les reaccions històriques dels grups d’interès.
  • O…

I fins i tot en els casos en què la IA ens indueixi a error, també això generarà avantatges i negoci. Els automòbils van “crear” dissenyadors i enginyers, obrers per fabricar-los,  col·leccionistes… Però també mecànics per arreglar-los, xofers per conduir-los, agents d’assegurances, policies de trànsit…

Al món de la Comunicació, la IA comportarà des de l’aparició de redactors dels textos base fins a editors / curadors de canals d’informació sectorials. O professionals que, per exemple, verifiquin les fake news que pugui escampar. Passarà com al món del tatuatge en què, ara, una part del negoci consisteix en esborrar-los.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    Categories

    Arxiu

    Autors

    33 posts
    12 posts
    2 posts
    5 posts
    105 posts
    4 posts
    4 posts
    80 posts
    2 posts
    68 posts
    3 posts
    48 posts