El patriarca de la comunitat
Facebook, Twitter, Tuenti, Xing, LinkedIn… Les plataformes socials no paren de créixer. Aquests patis de veïns virtuals, com més d’un els anomena, ja fa temps que van deixar de ser una joguina d’adolescents per convertir-se en una eina de màrqueting reconeguda. I com a tal, una nova figura professional acapara un alt percentatge de les ofertes laborals actuals: el community manager.
Són moltes les empreses que demanen, a corre-cuita i amb possibilitats d’incorporació immediata, un expert per gestionar la presència de la seva marca a les principals xarxes socials del moment. Tant és així que les principals universitats omplen a vessar els màsters i postgraus amb què s’obté tan apreciada titulació. Però, què fa exactament un community manager? En paraules de Jeremiah Owyang, estratega web i un dels gurús dels moviments socials digitals, les seves funcions són les següents:
- Escoltar: Fer servir les eines disponibles a Internet (blogs, fòrums, wiki…) per trobar allò que els consumidors diuen sobre l’empresa o marca.
- Respondre: Depenent de la informació que estigui circulant, respondre de forma ràpida i apropiada.
- Informar: Transmetre aquesta informació a les àrees corresponent dins de l’empresa.
- Connectar: Connectar el client amb l’àrea corresponent de l’empresa, quan el community manager no entengui els problemes que aquest li planteja.
- Re-alimentar: Seguir escoltant, responent, informant i connectant el client amb les persones apropiades.
Però Owyang potser ha obviat un dels papers principals d’aquests professionals: la dinamització de les comunitats. Els community managers actuen com a autèntics patriarques amb les seves xarxes: Potencien la identitat digital dels participants, creen continguts per fomentar el debat, lideren la comunitat, cerquen vincles i connexions per cohesionar el grup, participen en totes les plataformes existents i s’encarreguen de construir una xarxa en la què la marca i l’empresa són la pedra angular.